Зручна білизна власного виробництва 🇺🇦



Простіше не буває: як правильно вибрати бюстгальтер?

Опубліковано Olena Bondar

Уявіть свій ідеальний бюстгальтер. Як він виглядає на тілі? Яка на дотик його тканина – мережева, котонова чи з гладенького поліестеру? Чи має він поролонові чашечки? Це буде спортивний чи класичний варіант?

Яку модель нижньої білизни ви б не обрали, є декілька «АЛЕ». Бра має бути комфортним, добре сидіти на вашій фігурі, і найголовніше – ніде не тиснути. Навіть якщо ви обожнюєте пуш-ап моделі.

У цьому матеріалі ми розповімо, як правильно вибрати бюстгальтер. А також вкажемо нюанси, на які потрібно зважати при підборі нижньої білизни.

Як правильно підібрати ліфчик: розповідаємо нюанси

У 2008 році виробник жіночої білизни Triumph опублікував результати опитування своїх клієнток. Відповідного до нього виявилося, що 80% опитаних жінок носили бра не свого розміру. 70% із них мали замалу білизну, а 10% – завелику. Відзначимо, що затісні бра, що стискають, давлять та занадто міцно тиснуть на тіло, не лише спричиняють фізичний дискомфорт. Вони затримують лімфо- та кровообіг, залишають синці, порушують поставу, і найголовніше призводять до захворювань грудей.

6 нюансів, які потрібно врахувати при виборі бюстгальтеру

  • Довжина пояса білизни.
  • Саме вірне визначення довжини пояса – це 90% успіху у правильному виборі бра. Основна задача цього елементу конструкції – підтримка. Ні, не лямки чи чашечки, а саме пояс притримує груди та фіксує білизну у вірному положенні. Але і тут варто не перестаратися. Адже спіднє під грудями має сидіти достатньо вільно, аби не перетискати кровообіг. Та разом із цим достатньо щільно, щоб підтримувати, а не бовтатися зі сторони в сторону та триматися лише на лямках. Як підібрати бюстгальтер, знаючи довжину поясу ліфу?

    Довжина пояса білизни це те ж саме, що і обхват тіла під грудьми. У розмірній сітці білизни цей параметр вказується у числовому форматі. Наприклад, візьмемо розповсюджені розміри ліфчиків 80С чи 75D. У цих випадках 80 та 75 – це довжина обхвату тіла під грудьми у сантиметрах. Літери ж у розмірній сітці означають розмір чашечки (про це трішки пізніше).

    Ось декілька ознак того, що пояс вашого бра підібраний вірно:

    • Між поясом та тілом можна помістити лише палець (і вам не буде тиснути), але не більше;
    • Ваш ліфчик добре тримається і не падає (проте не занадто тисне), якщо спустити лямки із плечей;
    • Вам комфортно у бра, коли він застібнутий на крайній гачок. Якщо у ліфчику зручно лише на першому гачку зліва — модель вам завелика. Гачки створені, щоб компенсувати те, що з часом ліф буде розтягуватися. Тому чим далі, тим щільніше потрібно буде застібати  модель.
    1. Повнота чашечки.

    Це теж важливий параметр, який допоможе вибрати ліфчик. АА, А, B, C, D, E – стандартні розміри чашечок ліфів. Вони відповідають 0, 1, 2, 3 та 4 і 5 розмірам. Повнота чашки визначається як різниця між обхватом грудей та обхватом тіла під грудьми. Нульовий розмір чашки АА, як правило, відповідає 10-11 см, А – 12 -13 см, В – 14-15 см, С – 16-17 см, D – 18-19 см, E – 20-21 см. Підкреслимо, що залежно від виробника розмірні сітки можуть дещо відрізнятися одна від одної. Саме тому варто, користуючись таблицями розмірів, варто додатково звіряти результати вимірювань у сантиметрах на відповідність літерам. А тепер розповімо як вибрати бюстгальтер, знаючи повноту чашечки.

    Якщо ваш обхват під грудьми дорівнює 79 см, а обхват грудей 96 см, то повнота чашечки буде визначатися так: 96-79=17 см. Отже згідно з вищезазначеними даним, розмір чашечки для таких параметрів буде С.

    1. Визначення розміру бюстгальтеру

    Загалом задля визначення розміру бра варто знати дві величини. Як ми вже вказували, – це обхват грудей та обхват під грудьми. Знаючи ці параметри, можна співставити їх із розмірною сіткою та обрати потрібний розмір. Також можна скористатися універсальною для різних країн розмірною таблицею та визначити власний розмір ліфчика у символьно-числовому варіанті та обирати білизну відштовхуючись від цього значення.

    Як правильно вибрати розмір бюстгальтера:

    • Для цього необхідно виміряти обхват грудей (ОГ) по лінії сосків у сантиметрах;
    • Визначити обхват тіла під грудьми (ОПГ) у сантиметрах;
    • прорахувати повноту чашечки (як у пункті 2). 

    Як вже зазначалося, обхват під грудьми у сантиметрах буде числовою складовою розміру, а повнота чашечки згідно з міжнародною класифікацією – символьною. То припустимо, для дівчини ОГ 92 см, ОПГ 76 см і повнотою чашечки (92-76=16 см, що прирівнюється до С) типові розміри бра будуть 75С (або 80B, якщо 75С затісна).

    1. Як щільно прилягає перемичка між чашечками

    Тут йдеться про бра з кісточками та без з роздільною структурою чашечок, які з’єднані між собою перемичкою із тканини. Важливо, щоб ця полоска також щільно прилягала до тіла, проте ні в якому разі не провисала чи навпаки не впивалась у тіло. Також не можна, щоб вона зміщувалась вліво-вправо, вгору-вниз, адже це говорить про те, що розмір чи модель бра вам не підходить.

    1. Теперішній розмір бюстгальтера та суміжні

    Знати свій розмір ліфчика – це чудово. Проте наше тіло може змінюватися. Декілька кілограм вниз-вгору стандартна ситуація. А разом із вагою, міняється і об’єми тіла. Або ж візьмемо ще одну звичну історію, коли перед місячними та у перші дні періоду груди трішки набухають. Усі ці тимчасові «зміни» і є відхиленням від звичайного. Саме тому добре, якщо ви знатимете не лише ваш звичний розмір ліфу, а і як вибрати суміжний за розміром бюстгальтер. Ви зможете придбати додатковий трішки більший чи трішки менший ліфчик, що буде напоготові. 

    Для визначення суміжних розмірів також можна скористатися схемою із третього пункту. Ідеально, коли під час підбору ліфа, ви приміряєте не лише модель, що підходить вам за мірками, а й суміжні моделі з більшим обхватом під грудьми чи трішки більшим розміром чашечки. Це допоможе вам зрозуміти, яка модель найкомфортніше сидить.

    Доречі, коли мова вже зайшла про розміри, хочемо розповісти ще один цікавий момент. Вперше розмірну сітку для бра розробила підприємиця зі США Іда Розенталь в 1930-1940 роках. Доти усі ліфи шили або на замовлення, або продавалися в універсальному розмірі. Пані Іда ж заснувала магазин жіночої білизни та помітно удосконалила перші види бюстгальтерів, надавши їм того вигляду, до якого ми звикли нині. Місіс Розенталь розділила суцільну модель ліфу на дві чашки, розробила застібки на гачках та створила і запантентувала лямки з довжиною, що регулюється.

    1. Тип бюстгальтера має відповідати місцю та призначенню

    На початку статті ми запитували у вас про ідеальний ліф. Проте тут є ще один нюанс — різні моделі бра будуть ідеальні у певних випадках та категорично незручні у інших. Контурні моделі підійдуть під одяг в обтяжку. Мереживні бралети та ліфи будуть ідеальні майже у всіх випадках окрім тренувань, проте у цьому випадку виручать спортивні моделі. Бра з кісточками та з твердою чашкою стануть у нагоді не лише дівчатам з великим розміром грудей, а також тим, хто бажає підтримувати об’єми.

    Тож, що ми хочемо цим сказати. А те, що для кожної події, активності та взагалі способу життя будуть оптимальні ти чи інші моделі. Тому чудово, якщо у вас є декілька видів ліфів на різні випадки.

    Ми розповіли, як вибрати правильний бюстгальтер, враховуючи різні нюанси. Тепер вкажемо як ліпше обрати ліф, враховуючи об’єми.

    Як підібрати бюстгальтер для маленьких грудей

    Нульовий розмір грудей позначається як АА (повнота чашок 10-11 см), перший розмір – A (повнота чашок 12-13 см), другий – B (13-14 см). Окрім правильного визначення розміру, є декілька порад, які допоможуть вірно обрати бра дівчатам та жінкам з невеликими об’ємами.

    • Щоб додати об’єми можна використовувати моделі з твердою чашечкою з кісточками чи без та пуш-ап бра;
    • Білизною з кісточками ліпше не зловживати дівчатам з нульовим розміром, так як важливо, аби кісточки знаходились під грудьми і не піднімалися;
    • Ідеально, коли між поясом застібнутого ліфу та спиною можна просунути палець. Це говорить про те, що модель не замала і не завелика;
    • При примірянні ліфу і у перші місяці користування найліпше застібати його на крайній гачок зправа, а з часом застібку зміщувати вліво. Це дозволить користуватися білизною довше, навіть коли вона трішки розтягнеться – гачки дозволять його застібнути більш щільно.

    Як підібрати ліфчик для великих грудей

    Розмір грудей С, D, E, F та інші вважаються великими. Для дівчат з такими параметрами можливий як невеликий обхват тіла під грудями (75, 80 см), так і більш об’ємні параметри.

    Ось деякі нюанси, на які потрібно зважати жінкам та дівчатам з об’ємними формами:

    • Чим більші груди, тим ліпше коли на моделі бра є декілька рядів гачків (чим більше, тим ліпше);
    • Як і у інших випадках, приміряти ліфи ідеально, застібаючи на крайню ліву застібку;
    • Чим більші груди, тим більша підтримка для них потрібна, тому ширина поясу теж має бути достатньо великою, інакше білизна не буде підтримувати, а лише стискати і порушувати кровообіг;
    • Лямки мають бути трішки натягнутими та не давити на шкіру;
    • Якщо ви обираєте модель з кісточками, переконайтесь, що кісточки знаходяться під грудьми, і при рухах руками чи піднятті їх догори, не зміщуються та не перетискають груди;
    • Чашка не має стискати груди збоку, а пояс не має стискати шкіру на спині так, що через це з’являються складки. У такому випадку потрібен бра із іншою формою чашок або з більшим розміром.

    Сподіваємось наш матеріал стане вам у нагоді. Наостанок зазначимо, що при виборі ліфчика, які б не були ваші вподобання, важливо звертати увагу не лише на естетику, а і на комфорт.